suomibanner

Ritarikuntien vaihtuvat teemat

aa

Olympia- ja paralympiavoittajille kunniamerkkejä solkineen

SL RI R kotelotItsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna 2017 on päätetty palkita suomalaisia olympia- ja paralympiavoittajia kunniamerkeillä.

Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan suurmestari on tehnyt päätöksen, että ritarikunnat valmistelee osana Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlien tapahtumia maamme olympia- ja paralympiavoittajia palkitsemista kunniamerkeillä:

Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien hallituksen esityksestä määrään, että olympialaisissa tai paralympialaisissa … kultamitalin voittaneelle annetaan… asetuksen 4§ :n 2 momentin mukaisen I luokan ritarin (SL R I sk.) … ja ritarin (SL R sk.)… kunniamerkki.
Kunniamerkin solki (sk.) on olympialaisten symboli, joka I luokan ritarimerkissä (SL R I sk.) on kultainen ja ritarimerkissä (SL R sk.) on hopeinen.

Yksilölajien olympia- ja paralympiavoittajille annetaan Suomen Leijonan ritarikunnan I luokan ritarimerkki solkineen, joukkuelajien olympia- ja paralympiavoittajille annetaan Suomen Leijonan ritarikunnan ritarimerkki solkineen.

Kunniamerkki voidaan antaa vain elossa oleville henkilöille.

Katso lista kaikista Suomen Leijonan ritarikunnan I luokan ritarimerkin ja ritarimerkin solkineen -kunniamerkkien saajista.

th SL R sk th SL RI sk

Itsenäisyyden 50-vuotisjuhlavuotena 1967 olympiavoittajia palkittiin ensimmäisen kerran Suomen Leijonan ritarikunnan kunniamerkillä solkineen.

Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikunnat olivat valmistelleet esityksen asiasta, ja pöytäkirjaan kirjoitettiin: ”Tämä kunniamerkki on annettu kultamitalin olympiakisoissa voittaneille.” Marraskuussa 1967 Suomen Leijonan ritarikunnasta annetun asetuksen 4. pykälään lisättiin toinen momentti: ”I luokan ritarin ja ritarin kunniamerkki voidaan antaa nauhaan kiinnitettävine solkineen, jonka laadun ja muodon suurmestari määrää.”

Ennen Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta 2017 kuitenkin vain Suomen Leijonan I luokan ritarimerkkiä solkineen on annettu.

Itse solki on muotoiltu olympialaisten symboliksi, kultaisena I luokan ritarimerkin yhteydessä ja hopeisena ritarimerkin yhteydessä.

Vuonna 1967 palkittiin 61 olympiavoittajaa. Kaikki saivat Suomen Leijonan I luokan ritarimerkin solkineen, vaikka osalla oli jo sitä korkeampia kunniamerkkejä. Siksi asetusta muutettaessa siihen tehtiin lisäys, jonka mukaan ritarikunnan muun muassa ritarikunnan I luokan ritarimerkin solkineen saanut henkilö käyttää sitä myös saatuaan saman ritarikunnan korkeamman kunniamerkin.

Suomen Leijonan ritarikunnan suurmestari on sittemmin palkinnut muutamia olympiavoittajia vuosina 1968, 1972, 1985 ja 2012. Viimeksi mainittuna vuotena paralympiavoittaja palkittiin ensimmäisen kerran tällä kunniamerkillä.

Suomen olympiavoittajista ja paralympiavoittajista lisää linkeistä Suomalaiset olympiavoittajat ja paralympiakultamitalistit.