RitarikunnatOrganisaatioKunniamerkitKantaminenKeskinäinen järjestysHakeminenMyöntäminen
Muut viralliset kunniamerkitMuut kunnia- ja ansiomerkitYhteystiedotPå svenskaEtusivu


Suomen Valkoisen Ruusun ritarikuntaSuomen Leijonan ritarikuntaSuomessa on, kuten lähes kaikissa muissakin maissa, virallisten ritarikuntien kunniamerkkejä ja lisäksi muita virallisia tai puolivirallisia ansioristejä ja -mitaleja sekä muistoristejä ja -mitaleja.

Monilla ulkomaisilla, varsinkin vanhemmilla ritarikunnilla, on vain yksi arvoluokka. Yleistyyppinä on kuitenkin Suomessakin sovellettu jako viiteen luokkaan:
  1. suurristin komentajat, jotka kantavat ritarikuntaristiä olan yli oikealta vasemmalle kulkevassa nauhassa (hengellisen säädyn jäsenet kuitenkin kaulanauhassa) tai erityisenä kunnianosoituksena kaulaketjussa sekä tähän luokkaan kuuluvaa rintatähteä rinnassa vasemmalla puolella;
  2. I luokan komentajat, jotka kantavat ritarikuntaristiä kaulanauhassa ja rintatähteä kuten edellä;
  3. komentajat, joilla on kaularisti mutta ei rintatähteä;
  4. I luokan ritarit, jotka kantavat ritarikuntaristiä rinnassa vasemmalla puolella pukuun kiinnitetyssä nauhassa ja
  5. ritarit, kuten edellä mutta risti tai nauha yksinkertaisemmin muotoiltuna.
Ristin koko ja nauhan leveys pienenee ylemmästä alempaan luokkaan siirryttäessä. Arvoluokkien nimitykset vaihtelevat jonkin verran. Em. yleisten kunniamerkkiluokkien lisäksi monilla ritarikunnilla on mitaleja ja erityismerkkejä. Kunniamerkistä tulee erikoinen kunnianosoitus, jos se annetaan ketjuineen, jalokivineen, solkineen, tammenlehvineen jne. Sotilashenkilöt saavat kunniamerkkinsä ainakin sodan aikana miekkoineen. Kunniamerkkejä ei alun perin myönnetty naisille. Suomessa on kuitenkin annettu niitä alusta lähtien naisille samoin perustein kuin miehille ja nykyään niin menetellään useimmissa maissa.

Kunniamerkit kuvina:
Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta
Suomen Leijonan ritarikunta