suomibanner

Käyttö eri asuissa

kaytto yleistä 1Kuvasta kunniamerkkioppaaseen

Kunniamerkkejä käytettiin aiemmin arkioloissakin, mutta sittemmin niiden käyttö on vähentynyt ja rajoittuu nykyään yksinomaan juhlatilaisuuksiin. Suomalaisten kunniamerkkien käyttämisestä on määrätty 1.6.1940 vahvistetuilla säännöillä niihin myöhemmin tehtyine muutoksineen.

Siviilipuvut, joissa kunniamerkkejä käytetään, ovat:

  • juhlapuku (hännystakki eli frakki)
  • tumma puku
  • kansallispuku
  • smokki

Tilaisuuden järjestäjä määrää pukukoodin ja sen, käytetäänkö tilaisuudessa kunniamerkkejä. Kutsussa tulisi mainita "juhlapuku ja kunniamerkit" tai "tumma puku ja kunniamerkit". Juhla-asuna käytettävässä smokissa voidaan käyttää vain pienoiskunniamerkkejä, milloin kutsussa niin edellytetään.

Naisten juhlapuvussa kunniamerkkejä käytetään kuten miesten vastaavassa asussa pukukoodin mukaan. Tummaa pukua vastaavassa naisten puvussa voidaan vaihtoehtoisesti käyttää pienoiskunniamerkkejä.

Ulkona tapahtuvissa juhlatilaisuuksissa voidaan päällystakissa käyttää rinnassa kannettavia kunniamerkkejä alkuperäisinä.

Kunniamerkkien käyttö on mahdollista kaikissa virkapuvuissa (sotilaiden, papiston, poliisien jne.) silloin kun niitä käytetään juhlapukuina. Kunniamerkkien käyttämisestä sotilas- ja virkapuvuissa on määrätty pääesikunnan henkilöstöosaston 2020 vahvistetulla normilla.