Äitienpäivänä palkitaan ansioituneita äitejä kunniamerkillä

 

APV2017 SVRMIkr mitalit tarjottimellaLORESTasavallan presidentti palkitsee äitienpäivänä 2020 ansioituneita äitejä. Ritarikunnat julkaisivat nimilistan 28.4.2020.

Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikunnat ovat valmistelleet palkittaville äideille lähetettäväksi onnittelupaketin, joka sisältää seuraavat elementit:

 • Tasavallan Presidentin ritarikuntien suurmestarina allekirjoittama onnitteluviesti
 • Äitienpäivänä 10.5.2020 annetun kunniamerkin kunnia- eli luovutuskirja
 • Kunniamerkkiopas 2019

Sosiaali- ja terveysministeriö tiedottaa, ettei valtakunnallista äitienpäväjuhlaa voi järjestää tänä vuonna, vaan että se siirtyy ensi vuoteen. Asiasta on julkaistu seuraava tiedote ministeriön kotisivuilla: Valtakunnallista äitienpäiväjuhlaa ei järjestetä koronavirustilanteen vuoksi:

Valtakunnallista äitienpäiväjuhlaa ei tänä vuonna voida järjestää äitienpäivänä 10.5. koronviruksesta johtuvien poikkeusolojen vuoksi. Hallitus on kieltänyt yli 10 hengen kokoontumiset ja suuri osa palkituista äideistä kuuluu riskiryhmään.

Tasavallan presidentti palkitsee aiempien vuosien tapaan kasvattajina ansioituneita äitejä Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalilla kultaristein, mutta kunniamerkit luovutetaan myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien kanslia julkisti palkittujen äitien nimet verkkosivuillaan 28.4.2020.

Kunniamerkin saaville äideille ilmoitetaan huomionosoituksesta henkilökohtaisesti.

Lisätietoja: Eija Paananen, sosiaali- ja terveysministeriö, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto tiedottaa kotisivuillaan miten he vastaavat käytännön järjestelyistä:

 • vastaa yhteydenpidosta äitienpäivänä palkittavien kanssa
 • varmistaa informaation kulun ja tiedon palkitsemisesta
 • hoitaa keskitetysti kunniamerkkien toimittamisesta palkituille äideille, kun valtiovallan poikkeusolojen ohjeistus sen mahdollistaa. Palkittavien äitien terveyttä ei vaaranneta
 • auttaa palkittujen neuvontapalvelun yhteyshenkilöitten kautta:
  - koordinaattori Heidi Kukkola, p. 050 4718711, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. ja
  - tiedottaja Eveliina Kutila, p.075 324 5580, 040 580 2393, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 Suurmestarin tekemä suositus Äitienpäivän juhlan siirtämisestä keväälle 2021 (9.5.2021) antaa nyt palkittaville äideille tasapuolisen mahdollisuuden osallistua ainutkertaiseen juhlaan, tavata valtionpäämies ja muuta valtion ylintä johtoa sekä olla mukana perinteisessä yhteisvalokuvassa. Kunniamerkkien jakaminen yksittäin henkilökohtaisessa kohtaamisessa on todettu toimivaksi ja arvokkaaksi toimintamalliksi.

Äitien palkitseminen

Äiti, joka on ansioitunut lasten ja nuorten esimerkillisenä kasvattajana, kantanut yhteisvastuuta sekä tukenut perhe-elämää ja vanhemmuutta voidaan palkita niin kutusutulla "äitienpäivämitalilla", eli Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitalilla kultaristein.

Ehdotukset äitienpäiväkunniamerkeistä tehdään ritarikuntien kunniamerkkiehdotuslomakkeella ja sosiaali- ja terveysministeriön liitteellä. Ehdotukset tehdään marraskuun alkupuolella aluehallintovirastoille, jotka lähettävät ne käsiteltäviksi sosiaali- ja terveysministeriöön, josta ministeri esittää osaa niistä Ritarikunnille.

Tarkemmat periaatteet ehdotuksen tekemisestä löytyvät sosiaali- ja terveysministeriön kotisivuilta kohdasta Äitienpäiväkunniamerkit

Lisätietoa ja ohjeistusta saa seuraavilta:

Äitienpäivän Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitali kultaristein (SVR M I kr)

SVR M I kr aitienpavTasavallan presidentin äitienpäivänä antama kunniamerkki ansioituneille äideille on Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitali kultaristein (SVR M I kr). Kunniamerkki kuuluu Suomen vanhimpaan kunniamerkkiperheeseen, Suomen Valkoisen Ruusun ritarikuntaan.

Pyöreässä hopeisessa mitalissa on Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan tunnus. Risti ruusukkeineen on kullanvärinen. Nauhan väri on sininen, kuten muissakin Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan kunniamerkeissä. Mitalia kannetaan vasemmassa rintamuksessa. Kunniakirjat toimitetaan ritarikunnan kunniakirjakansissa.

Ne äidit, jotka saavat Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein (SVR M I kr) äitienpäivänä on pyritty löytämään niin ansiotyössä käyvien äitien parista kuin yksinhuoltajista ja maaseudun emännistä alaikärajan ollessa 40 vuotta. Huomion kohteena ovat myös olleet esimerkiksi kielivähemmistöjen edustajat kuten saamelaiset sekä maahanmuuttajat mutta myös erityislasten äidit. Lasten lukumäärää ei ole pidetty yksinomaan määräävänä perusteena palkitsemiselle. Biologisten äitien lisäksi myös adoptioäitejä ja sijaisäitejä voidaan ehdottaa palkittaviksi.

Ruutu 16 Äitienpäivämitalit2 1946 VÄESTÖLIITTO rajattuTunnustusta kasvatustyöstä jo vuodesta 1946

Tunnustusta äitien ansiokkaasta kasvatustyöstä kunniamerkin muodossa annettiin ensimmäisen kerran äideille presidentti Paasikiven aikana. Väestöliiton tekemä ehdotus äitien palkitsemisesta toteutettiin juhannuksena 1946. Kunniamerkit luovutettiin lokakuussa 1946 valtakunnallisen Kodin viikon päätöstilaisuudessa.

Äitien juhlaa

Vuonna 1947 Väestöliittö järjesti valtakunnallisen äitienpäiväjuhlan. Tasavallan presidentin antamat kunniamerkit luovutettiin juhlassa äideille. Väestöliiton äitienpäiväjuhlaperinne sai vuonna 1966 valtiollista ulottuvuutta sosiaali- ja terveysministeriön ryhtyessä isännöimään valtakunnallista äitienpäiväjuhlaa valtioneuvoston juhlahuoneistossa. Tämä käytäntö on siitä päivästä alkaen jatkunut meidän päiviimme saakka.

itienpäivä 93MaunoKoivstoKätteleeMLL Lapset 1993KuvaMagnusLöfvingVuonna 1993 Mannerheimin Lastensuojeluliitto otti vastaan käytännön järjestelyvastuun. Tasavallan presidentti Mauno Koivisto ja rouva Tellervo Koivisto kunnioittivat läsnäolollaan äitienpäiväjuhlaa.

Tänä vuonna 2020 sata vuotta täyttävä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on hoitanut järjestelyjä miltei 30 vuotta.

Äitienpäiväperinteen alkuperästä

Yhdysvaltalainen Anna Jarvis (1864-1948) on äitienpäiväperinteen alullepanija. Hän toivoi että yhteiskunta huomioisi äitien kasvatuspanoksen. Äitienpäiväliike sai Yhdysvaltain kongressin 1914 julistamaan toukokuun 8. päivän äitien juhlaksi. Suomessa alettiin viettää äitienpäivää neljä vuotta myöhemmin, ja 1920-luvulla Mannerheimin Lastensuojeluliitto levitti traditiota maaseudulla. Vuonna 1947 valtioneuvosto julisti äitienpäivän viralliseksi liputuspäiväksi, mitä se yhä tänään on.

Äitienpäivänä annettavat kunniamerkit valtakunnallisine äitienpäiväjuhlineen ovat valtiovallan tunnustus äideille lasten ja nuorten ansiokkaasta kasvatustyöstä.

itienpäivä 93 1 RYHMÄ rajattu