suomibanner

Ritarikuntien vaihtuvat teemat

aa

Äitienpäivän mitali

Äitienpäivän Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitali kultaristein (SVR M I kr)

Kunniamerkki, jonka tasavallan presidentti antaa äitienpäivänä ansioituneille SVR M I kr aitienpaväideille on Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitali kultaristein (SVR M I kr).

Pyöreässä hopeisessa mitalissa on Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan tunnus. Risti ruusukkeineen on kullanvärinen. Nauhan väri on sininen, kuten muissakin Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan kunniamerkeissä. Mitalia kannetaan vasemmassa rintamuksessa. Kunniakirjat toimitetaan leijonakuvioisissa kansissa.

Ne 35 äitiä, jotka tänä vuonna saavat Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein (SVR M I kr) äitienpäivänä on pyritty löytämään niin ansiotyössä käyvien äitien parista kuin yksinhuoltajista ja maaseudun emännistä alaikärajan ollessa 40 vuotta. Huomion kohteena ovat myös olleet eri vähemmistöryhmät, kuten romanien ja saamelaisten edustajat. Lasten lukumäärää ei ole pidetty määräävänä perusteena palkitsemiselle. Biologisten äitien lisäksi myös adoptioäitejä ja sijaisäitejä voidaan ehdottaa palkittaviksi.

Ensimmäisen kerran äideille annettiin tunnustusta ansiokkaasta kasvatustyöstä kunniamerkin muodossa lokakuussa 1946. Silloin kunniamerkit annettiin valtakunnallisen Kodin viikon päätöstilaisuudessa. Jo seuraavana vuonna 1947 äitien kunniamerkit annettiin valtakunnallisessa Väestöliiton järjestämässä äitienpäiväjuhlassa ja vuodesta 1966 sosiaali- ja terveysministeriö on isännöinyt valtakunnallista äitienpäiväjuhlaa valtioneuvoston juhlahuoneistossa.

Itse äitienpäiväperinne tulee siitä, että Yhdysvaltain kongressi 1914 julisti toukokuun 8. päivän äitien juhlaksi. Suomessa alettiin viettää äitienpäivää 1918, ja 1920-luvulla Mannerheimin Lastensuojeluliitto levitti traditiota maaseudulla. Vuonna 1947 valtioneuvosto julisti äitienpäivän viralliseksi liputuspäiväksi.

Äitienpäivänä annettavat kunniamerkit valtakunnallisine äitienpäiväjuhlineen ovat valtiovallan tunnustus äideille lasten ja nuorten ansiokkaasta kasvatustyöstä.