suomibanner

marski2b

Ritarikuntien lyhyt historia

Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan perusti valtionhoitaja G. Mannerheim 1919 isänmaan palveluksessa ansioituneiden kansalaisten ja ulkomaalaisten palkitsemiseksi. Mannerheim antoi ritarikunnan perustamiskirjan 28.1.1919 ja lopetti samalla Vapaudenristin jakelun katsottuaan sen täyttäneen tehtävänsä Suomen saavutettua vapauden ja valtiollisen itsenäisyyden. Vapaudenristi oli perustettu 1918 "ilmaisemaan ja palkitsemaan sotilaan urotekoja taistelukentillä sekä sitä uhrautuvaa työtä", jota oli suoritettu "pohjan laskemiseksi maamme vapaudelle". Mannerheim vahvisti Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ohjesäännön 16.5.1919.

Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkkiä jaetaan isänmaan palveluksessa ansioituneille kansalaisille.
G. Mannerheim 16.5.1919

Vapaudenristit ja Vapaudenmitalit otettiin uudelleen käyttöön talvisodan aikana 1939. Pysyvä Vapaudenristin ritarikunta muodostettiin joulukuussa 1940, jolloin sotamarsalkka Mannerheimista tuli sen elinikäinen suurmestari.

Suomen Leijonan ritarikunnan perusti tasavallan presidentti Risto Ryti 11.9.1942 antamallaan asetuksella. Uuden ritarikunnan perustaminen mahdollisti kunniamerkkien helpomman ja tarkemman sovittamisen palkittavan aseman ja ansioiden mukaan. Erityisesti ulkomaalaisten palkitsemisessa oli ilmennyt epäkohtia kun aiemmin käytössä oli ollut vain yksi suurristi.

Myös alempien kunniamerkkiluokkien osalta uuden ritarikunnan perustaminen tarjosi suurempia mahdollisuuksia vivahduserojen tekemiseen. Kunniamerkkien keskinäisessä järjestyksessä ritarikuntien luokat limittyvät siten, että Suomen Leijonan ritarikunnan kunniamerkkiä kannetaan Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan vastaavan luokan kunniamerkin jälkeen.

Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan kunniamerkit on perustettu ulkonaisiksi tunnustuksen osoituksiksi ansiokkaasta toiminnasta isänmaan hyväksi.
Risto Ryti 4.1.1944


G. Mannerheim 1919
Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan perustaja valtionhoitaja G. Mannerheim.
 
Risto Ryti
Suomen Leijonan ritarikunnan perustaja tasavallan presidentti Risto Ryti.