suomibanner

 

Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien kunniamerkkejä annetaan isänmaan palveluksessa ansioituneille kansalaisille tunnustukseksi huomattavista siviili- ja sotilasansioista. Myös ulkomaalaisia voidaan palkita ritarikuntien kunniamerkeillä.

Etu sivuSlide show 230x304 1

PRO FINLANDIA III KANSALLISARKISTOKansallisarkiston Pro Finlandia –näyttelysarja on edennyt kolmanteen jaksoonsa. Näkökulmana on Ruotsi, Tanska, Norja ja Islanti. Näyttelyssä on muun muassa esillä Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikunnista Tanskan kuningas Christian X saama Suomen Valkoisen Ruusun suurristi ketjuineen.

Suomi omaksui skandinavismin synnyttämän vahvan pohjoismaisen identiteetin ja arvomaailman. Ne toimivat perustana sekä yhteiskunnan sisäiselle rakentamiselle että ulkosuhteille Suomen aloittaessa vuonna 1917 itsenäistymisprosessinsa joka loi suvereenin, tasavaltalaiseen perustuslakiin perustuvan Suomen kesällä 1919.

Näyttely koostuu alkuperäisasiakirjoista, julkaisuista, valokuvista, maalaustaiteesta ja aikakauden esineistöstä. Näyttelyn keskeisiä teemoja ovat muun muassa diplomaattisuhteet, jossa kunniamerkit ovat olleet keskeisessä roolissa.

Suomen itsenäistymiskehitystä valottava näyttely esittelee millaisena Suomi, suomalaiset ja Suomen pyrkimykset näyttäytyivät muiden eurooppalaisten maiden silmin maamme itsenäistymistä edeltävinä vuosikymmeninä ja itsenäisyyden alkuvuosina. Näyttelysarja on SUOMI 100-hanke.

”Pro Finlandia – Suomen tie itsenäisyyteen. Näkökulma: Ruotsi, Tanska, Norja ja Islanti” -näyttely on avoinna Kansallisarkistossa 14.12.2016–15.9.2017

ti, to, pe klo 10–16, ke klo 10–18 (kesällä ti–pe 10–16).

Näyttelyyn on vapaa pääsy. Lisätietoa Kansallisarkiston kotisivuilta.

Teema

Ansioituneita äitejä palkitaan äitienpäivänä 2017

APV 2013KattelyÄitienpäivänä 2017 tasavallan presidentti palkitsee 33 äitiä tunnustuksena merkittävästä työstä kasvattajana. Nimilista julkaistaan 2.5.2017.

Lue lisää...
Sotiemme veteraaneille veteraanimitaleita

RK TP antaa veteraanimitaleita Suomen vapaaehtoisille Tukholman lähetystö 2017 03 13 kuvaHelenaAndersson LORES

Kansallista veteraanipäivää vietetään 27.4.2017. Tasavallan presidentti palkitsee silloin aiemmin palkitsematta jääneitä sotiemme veteraaneja n.k. veteraanimitalilla, eli Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalilla (SVR M I). Nimilista julkaistiin 11.4.2017.

Lue lisää...